Русия рязко увеличи атаките си към Харков

Най-горещо остава направлението в Покровското направление

01.10.2024 | 09:23 Редактор:
Русия рязко увеличи атаките си към Харков
Русия рязко увеличи атаките си към Харков

Изтребителите F-16 се включиха за първи път в защитата на въздушното пространство на Украйна в края на август, когато беше и най-масираният въздушен обстрел от началото на войната - използвани бяха 109 дрона и 127 ракети от различни видове. Малко след това беше съобщено, че при инцидент в тази битка е изгубен и първият F-16, а пилотът му - един от най-добре подготвените летци на Украйна, загина.

През септември Русия изстреля общо пет ракети "Кинжал" към Старокостянтинов, Хмелницка област, където се намира и военно летище. ВВС на Украйна съобщи за изстреляните ракети и тяхното направление, но допълни, че всякаква друга информация за тази операция ще бъде засекретена. Според руски военни кореспонденти летището е база на F-16 и са унищожени четири западни изтребителя.

Русия използва рекорден брой дронове през септември, но и 95% от тях са унищожени, сочат публичните данните на ВВС на Украйна. През изминалия месец по територията на Украйна са изстреляни 1331 дрона от различни части на Русия и от окупираните зони на Украйна. От тях 1105 са унищожени от силите на ВВС, а още 167 - със средствата на радиоелектронната борба.

Според медийни публикации от края на август руският президент Владимир Путин е дал нареждане Курска област да бъде освободена до 1 октомври. Според наблюдатели Украйна може да постигне една стратегическа цел с тази своя операция, ако успее да пресече жп линиите, които се използват за снабдяване на части от източния фронт. Украинците продължават натиска около Любимовка, Кремяное, Погребки и около Веселойе в Глушковския район. Руските военни опитват контраатака около Даряно, Николаево - Даряно и Плехово.

Русия опитва да си върне контрола върху завода за агрегати във Вовчанск

Преди дни военното разузнаване на Украйна обяви освобождаването на завода за агрегати във Вовчанск (Харковска област), но руснаците подновиха опитите да си върнат контрола над него. Говорителят на украинските военни в региона Виталий Саранцев съобщава в единната новинарска емисия, че руските военни използват термобаричното оръжие "Солнцепек" и авиационни бомби, за да реализират целите си. Връщането на завода е главна цел на руснаците, каза той.

Данните на Въоръжените сили на Украйна за 950-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна показват рязко увеличение на атаките в Харковска област. До 22:00 часа на 30 септември са записани 16 атаки към Старици, Тихе и Вовчанск. В предишните седмици, особено след началото на операцията на украинците в Курска област, бойните удари бяха ограничени до около 3-5 на ден.

Най-горещо си остава направлението в Покровското направление, където са регистрирани 34 атаки - основно към Новоторецке, Новохродивка, Лисивка, Миролюбивка, Воздвиженка, Миколаивка и Селидове. Гелокализирани данни показват опитите на руските части да обиколят Селидове по двата фланга - от север и от юг.

В Курахивското направление ВСУ регистрира 24 атаки около Хеорхиевка, Костянтинивка, Цукуриново и Катеринивка. Продължават и опитите за превземане на Вухледар, но има известно намаление на атаките - към 22:00 часа на 30 септември са записани шест атаки. Данни на DeepState показват, че руснаците обкръжават населеното място от запад и от юг. Градът се защитава от 72-ра бригада "Черните запорожци", които заявиха, че няма да се изтеглят от града, каквито слухове имаше, и продължават защитата.

Около Торецк са регистрирани 17 атаки, сочат още данните на ВСУ. Към 22:00 часа на 30 септември са записани общо 159 бойни сблъсъка, 58 въздушни удара, при които са използвани 98 авиационни бомби, както и повече от 600 дрона камикадзе. Към този час руснаците са използвали към 3400 артилерийски снаряда към позиции на фронтовата линия и близките населени места, което е около средното за последните месеци.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС