Безсънна нощ и опожарени къщи в горящия район Коринт в Гърция (+ВИДЕО)

Пламъците са стигнали до магистралата

01.10.2024 | 09:10 Редактор:

Втора нощ пожарникарите се борят с пламъците на смъртоносния пожар, който избухна в неделя сутринта в горска местност в района Розена Ксилокастро, в Коринт, на 120 километра от столицата Атина. Двама души загубиха живота си и двама пожарникари бяха леко ранени. Огънят е на два фронта, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Както стана известно от противопожарната служба, силите се борят с много активни огнища и пожари, като огънят е с посока над националната магистрала, в района Лигия, както и към западната част, в Ксантохори и Софияна.

Поради тази причина националният път Коринт - Патра беше затворен от снощи, от височината Ликопория до Дервени. Към момента тя не е пусната за движение, тъй като пламъците са стигнали до магистралата. Според полицията движението на автомобили се пренасочва по старата магистрала Коринт - Патра от кръстовището Ликопория, на 132-ия километър, до кръстовището Дервени, на 140-ия километър.

Има ранени

Снощи огънят от Пиргос премина към Лигия, по това време много разпръснати огньове горяха, докато стигнаха до Трикала в Коринтия, като жителите прекараха кошмарна нощ. Положителното е, че от 6 часа сутринта в района няма силен вятър. Двама пожарникари са леко ранени, а няколко къщи са опожарени.

С огнената стихия се борят 390 пожарникари с 16 екипа горски командоси и 115 превозни средства, доброволци и доброволчески екипи на Гражданска защита, както и цистерни за вода и проектни машини на региона Пелопонес и Генералния щаб на националната отбрана, както и сили на горската служба и гръцката полиция, 24 летателни апарата, 12 самолета и 12 хеликоптера, от които 2 за координация.

Снимка: архив БГНЕС