Марк Рюте поема поста на ръководител на НАТО

Заменя норвежеца Йенс Столтенберг, който в продължение на десет години беше начело на Атлантическия алианс

01.10.2024 | 08:42 Редактор:
Предаването на поста ще се състои в централата на НАТО в Брюксел по време на заседание на Атлантическия съвет.
Предаването на поста ще се състои в централата на НАТО в Брюксел по време на заседание на Атлантическия съвет.

Бившият нидерландски министър-председател Марк Рюте поема поста на ръководител на НАТО, в момент, когато този алианс от 32 западни държави е обхванат от несигурност, месец преди президентските избори в САЩ. Той ще вземе поста от норвежеца Йенс Столтенберг, който в продължение на десет години беше начело на Атлантическия алианс.

Предаването на поста ще се състои в централата на НАТО в Брюксел по време на заседание на Атлантическия съвет. 65-годишният Йенс Столтенберг ще открие заседанието, а 57-годишният Марк Рюте ще го закрие.

"Възможно е да има някои нюанси, някои промени в акцентите, но ще има и голяма приемственост", уверява дипломат от НАТО, говорейки за този преход.

Двамата мъже се познават добре. Като министър-председател на Нидерландия Марк Рюте представлява страната си на срещите на върха на НАТО през последните 14 години. Той също така прекара известно време с бившия норвежки министър-председател, преди последният да заеме поста си в НАТО, предаде БГНЕС.

"Той има качествата и опита наистина да върши работата си по отличен начин", каза за него Столтенберг на последната си публична конференция в Брюксел.

Още на първата си важна среща - срещата на министрите на отбраната на НАТО на 17 и 18 октомври - Марк Рюте ще трябва да гарантира, че основната военна подкрепа на Запада за Украйна по време на войната ще бъде запазена на най-високо ниво в момент, когато натискът за прекратяване на войната и започване на преговори се засилва.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Марк е идЕот
преди 2 часа