fallback

Владимир Путин мобилизира 133 000 нови военнослужещи в Русия

Условията за 12-месечна служба не се променят

01.10.2024 | 08:56 Автор: Беатрис Младжова

Президентът на Русия Владимир Путин мобилизира 133 000 нови военнослужещи в страната в есенния набор, който започва днес и продължава до края на годината, гласи указ на Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Указът призовава за извършване на набор на граждани "на възраст от 18 до 30 години, които не са в запаса и подлежат на военна служба в съответствие с Федералния закон".

Ръководителят на наборната служба на Русия вицеадмирал Владимир Цимлянски каза, че условията за наборника остават същите: 12-месечна служба във военни части в Русия.

"Искам да отбележа, че за участие в специалната военна операция в новите региони няма да бъдат призовавани наборници", казва още Цимлянски.

В ход, осъден от по-голямата част от западния свят, Русия анексира части от Югоизточна Украйна в края на 2022 г., наричайки земята "нови региони", предаде "Труд".

Позовавайки се на нарастващите заплахи по западните граници на Русия, Путин през септември нареди руската армия да бъде увеличена със 180 000 войници до 1,5 милиона активни военнослужещи - ход, който ще я направи втората по големина в света след китайската.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback