fallback

95 убити и над 170 ранени при израелски удари в Ливан

Жителите на три квартала в южните предградия на Бейрут са евакуирани

01.10.2024 | 07:39 Автор: Толя Стоянова

Израел нанесе удар по палестинския бежански лагер "Айн ал Хилве", разположен край град Сайда в Южен Ливан, в опит да убие командира на ливанския клон на палестинското движение "Бригадите на мъчениците от Ал Акса" (военното крило на "Фатах") Мунир ал Макда, съобщиха пред Ройтерс двама палестински служители по сигурността.

Към момента не е ясно дали Макда е убит или ранен при атаката. Това е първият израелски удар по "Айн ал Хилве" - най-големият от няколкото палестински бежански лагера в Ливан, от началото на трансграничните военни сблъсъци между "Хизбула" и Израел преди близо една година. 

Ливански служител по сигурността заяви, че Израел е нанесъл най-малко шест удара по южен Бейрут през нощта от 30 септември срещу 1 октомври. Това съобщение идва, след като израелската армия призова жителите на крепостта на "Хизбула" да се евакуират, информира АФП.

"Шест или седем израелски удара бяха нанесени в южните предградия на Бейрут", заяви служителят

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че 95 души са били убити при израелски удари в страната. Това се случва след седмица на интензивни бомбардировки в южната и източната част на страната и в южните предградия на Бейрут, предаде БГНЕС.

"Израелските вражески удари през последните 24 часа убиха 95 души и раниха 172", се казва в изявление на Министерството

Израелската армия (ЦАХАЛ) нареди на жителите на три квартала в южните предградия на Бейрут да евакуират сградите си с оглед на собствената си безопасност.

"Намирате се в близост до интереси и съоръжения, принадлежащи на терористичната групировка "Хизбула", и следователно (армията) ще действа със сила срещу тях. За вашата безопасност и тази на членовете на вашето семейство трябва незабавно да евакуирате сградите и да се отдалечите на поне 500 метра от тях", заяви говорителят на израелската армия Авичай Адрае във видеоклип, публикуван в социалните мрежи. 

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback