fallback

Продължава битката с пожарите в Гърция, в които пострадаха двама огнеборци

Стихията се насочва към Трикала

30.09.2024 | 20:45 Автор: Беатрис Младжова

Пожарникарите в Гърция са били изправени пред непрекъснати огнища, някои от които са придобили размери, създавайки огнени фронтове. Въпреки че ситуацията вече е стабилизирана, пожарникарите се справят с няколко активни огнища, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Огнената стихия се насочва към Трикала, докато фронтът към Ксантохори и Врисулес продължава, без да застрашава къщи. Според източници от Гражданска защита ситуацията е стабилна след възпламеняванията, възникнали в понеделник, и в повечето случаи са овладени.

Според същите източници силите на пожарната остават предимно на запад към района Евростина въпреки намаляването на интензивността на ветровете. Двама пожарникари са ранени при пожара в Коринтос.

Множество екипи действат на място

На място действат 390 пожарникари с 16 екипа горски командоси и 115 превозни средства, доброволци и доброволчески екипи на Гражданска защита, както и цистерни за вода и проектни машини на региона Пелопонес и Генералния щаб на националната отбрана, както и сили на горската служба и гръцката полиция, 24 летателни апарата, 12 самолета и 12 хеликоптера, от които два за координация.

Освен това, както стана известно от пожарната, са ранени двама пожарникари. Единият е ранен с леки проблеми с дишането, а вторият е ранен в окото от водния изстрел.

Същевременно са изпратени поредни съобщения на телефон 112 до жители на населени места в околността. По-специално, жителите и посетителите на районите Пиргос, Челидорео, Захоли, Лагадаика, Спартинайка, Пелини, Ано Калитея Ксилокастро са уведомени са бъдат готови за евакуация. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback