Българи в Ливан: Израел пуска бомби по невинни, като във филм на ужасите сме

Евакуират първата група наши сънародници от Бейрут

30.09.2024 | 18:58 Редактор:

Първата група български граждани, евакуирани от Ливан, се завръщат у нас. С правителствения Airbus до Летище София се извозват между 80 и 90 български граждани. Очаква се и втори самолет да излети може би утре. Не всички български граждани в Ливан искат да напуснат страната точно в този момент, когато техни близки са изложени на опасност.

"Няма едно мирно място, което да не бомбардират. Жилищни сгради, мирни граждани, където могат да удрят, разрушения, загинали жени, деца, невинни хора", заяви българският гражданин в Ливан Абделменем.

Мощни експлозии, разрушени сгради, хора, викащи за помощ и трупове по земята – такава картина като от филм на ужасите описват български граждани в Ливан. Абделменем, съпругата му и дъщеря им живеят в селце едва на 10 километра от границата със, според думите им, окупираната Палестина. Иначе казано - в епицентъра на бомбардировките. 

Населението живее в постоянен страх

Връзката с тях става по телефона, защото интернет няма. Нищо и не работи в населеното място. 

"Едно парче от стоманобетон, което лети около 600 м, не можеш да видиш даже на 30 м заради взрива, стана като мъгла, ужасни бомбардировки. Стъклото до мен е счупено, на около 30 м имаше двама загинали", посочи той.

Дъщерята на Абделменем Дани признава, че страх сред населението има постоянно, защото не знаеш кога може да има отново и отново взрив. 

"Реално Израел убива постоянно, не е за пръв път и няма да е за последен. Трябва някой да я спре", коментира Дани Хотейт.

Макар че са в епицентъра на ударите, семейството е от тези, които не искат да се евакуират. 

"Моят живот не е по-важен от всички други, които загиват в Палестина и Ливан, проблемът не е дали ще се спаси един живот, а дали ще се спасят всички", допълни тя.

"Имам малки внучета, искам да остана с тях, те са в Бейрут", сподели Абделменем. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.