fallback

След тридневния траур новият лидер на "Хизбула" е Хашем Сафи ал-Дин

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар запазиха мълчание

30.09.2024 | 19:01 Автор: Толя Стоянова

В Южен Ливан е бил ликвидиран лидерът на ливанския клон на палестинската групировка "Хамас". Заедно с Ал-Амин е загинало цялото му семейство. Ракетният удар рано тази сутрин е бил насочен срещу дома им в палестинския бежански лагер в Ал-Бас в южния ливански град Тир.

В последните часове израелски ракети за първи път удариха и вътрешността на Бейрут. Народният фронт за освобождение на Палестина обяви в изявление, че трима лидери на организацията са били убити при удар по жилищна сграда. След ескалацията на конфликта очакванията са, че бежанците от ливанската столица ще достигнат един милион души.

Израелските атаки се разшириха

"Спим на улицата, изплашени сме, гладни сме. Тук има много деца и не знаем какво да направим, нито къде да отидем", споделя потърпевша.

Израелските атаки се разшириха не само в Ливан, а включително срещу бази на бунтовниците хути в отдалечения Йемен. Въпреки това военният министър Йоав Галант заяви, че Израел няма интерес да засилва конфликта.

"Нямаме интерес да разширяваме войната. Нямаме желание да си създаваме повече врагове, но когато някой напада Израел, като хутите с ракетите им, ние ще им отвърнем с нашите ракети. Ние знаем как да се защитим", заяви той.

А убийството на лидера на "Хизбула" Саид Хасан Насрала при израелски въздушен удар в петък беше посрещнато разнопосочно от държавите в региона. Ирак и Сирия обявиха тридневен траур, но други важни играчи: Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар запазиха мълчание. Иран не се намесва, засега.

"Не е необходимо да се изпращат допълнителни или доброволчески сили на Ислямска република Иран. Ливан и бойците в палестинските територии имат способността и силата да се защитят от агресията", каза говорителят на иранското правителство Насер Канани.

А три дни след смъртта на Насрала, новият лидер на "Хизбула" се казва Хашем Сафи ал-Дин.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback