Бедствие в Непал: Наводненията отнеха живота на най-малко 200 души

Столицата временно е откъсната от останалата част на страната

30.09.2024 | 15:00 Редактор:
Бедствие в Непал: Наводненията отнеха живота на най-малко 200 души
Бедствие в Непал: Наводненията отнеха живота на най-малко 200 души

Наводненията в Непал взеха най-малко 200 жертви. Екипи за търсене и спасяване в столицата претърсваха разрушени домове, след като водите се отдръпнаха от мусонните наводнения.

Смъртоносните наводнения и свлачища са често срещани в Южна Азия по време на сезона на мусоните от юни до септември. Експертите обаче твърдят, че климатичните промени ги влошават.

Цели квартали в Катманду са били наводнени след най-силните валежи от повече от две десетилетия. Столицата временно е откъсната от останалата част на Непал, след като свлачище блокира магистралите.

"По последни данни 200 души са загинали, 127 са ранени, а 26 все още са в неизвестност", заяви говорителят на вътрешното министерство Риши Рам Тивари.

Полицията съобщи, че най-малко 35 от загиналите са били погребани живи, когато пръст от свлачище се е стоварила върху автомобили на магистрала южно от Катманду, пояснява БГНЕС.

Булдозери се използват за разчистване на близо две дузини участъци от основни магистрали, водещи към Катманду, които са блокирани от отломки. Спасители с гумени ботуши до коленете използваха лопати, за да разчистят калта от най-засегнатите крайречни квартали около Катманду, много от които са неразрешени бедняшки селища.

Армията на Непал съобщи, че повече от 4000 души са били спасени. Използвани са хеликоптери, моторни лодки и салове, за да бъдат изведени на безопасно място блокираните домакинства.

Нилканта Пандей от хуманитарната организация CARE Непал заяви, че много от засегнатите от наводненията се нуждаят от безопасна питейна вода и временни жилища.

Снимки: БГНЕС