Карл Нехамер: Трябва да разберем защо австрийците избраха радикализацията пред разума

"Признавам изборната ми загуба", заяви той

30.09.2024 | 14:07 Редактор:

За първи път в историята си крайната десница в Австрия спечели парламентарните избори. При 100% преброени бюлетини "Партията на свободата" получава почти 29%, но ще има нужда от коалиционен партньор.

"Партията на свободата" спечели изборите в Австрия чрез антиимигрантската си реторика, отхвърлянето на военната помощ за Украйна, както и консервативната политика на канцлера Карл Нехамер. Сега обаче именно втората "Народна партия" е най-вероятният коалиционен партньор за съставяне на правителство.

Победителят Херберт Кикъл даде заявка, че е готов да ръководи кабинета.

"Готови сме да оглавим правителството"

"Отворихме вратата към нова ера. Заедно сега всички ще пишем новата глава в австрийската история. Изборите са сърцето на демокрацията и австрийските избиратели днес ясно заявиха, кой е победител. Това е заявка за промяна в Австрия. Ние винаги сме казвали, че сме готови да оглавим правителството", заяви той.

Канцлерът Карл Нехамер е втори на изборите с 26% подкрепа. Той вече даде заявка, че е отворен за коалиционно управление, но без участието на десния лидер Кикъл.

"Признавам изборната ми загуба. Първата задача пред "Народната партия" е да разберем защо австрийците предпочетоха радикализацията пред разума", подчерта Нехамер.

Пред сградата на парламента във Виена се състоя протест срещу участието на крайната десница във властта.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС