fallback

Лидерът на "Хамас" в Ливан е убит заедно със семейството си при въздушен удар

Ударът е бил в близост до южния град Тир

30.09.2024 | 10:11 Автор: Толя Стоянова

"Хамас" съобщи, че лидерът ѝ в Ливан е бил убит при въздушен удар в южната част на страната. Официалните медии информираха за удар по палестински бежански лагер, предаде АФП.

"Фатах Шариф Абу ал-Амине, лидерът на "Хамас" в Ливан и член на ръководството на движението в чужбина, беше убит при удар по неговия дом в лагера Ал-Бас в Южен Ливан", се казва в изявление на "Хамас".

Той е бил убит заедно със съпругата си, сина си и дъщеря си. Въздушният удар е бил в близост до южния град Тир. Съобщението дойде часове, след като Народният фронт за освобождение на Палестина (НФОП), секуларна лява групировка, обяви, че трима от членовете му за били убити при удар в квартала Кола в Бейрут, предаде БГНЕС.

Израел многократно атакува членове на "Хамас", откакто войната в Газа започна преди почти година.

Удар през януари, за който служител на отбраната на САЩ твърди, че е бил извършен от Израел, уби заместник-лидера на Хамас Салех ал-Арури и шест други бойци в крепостта на Хизбула в южната част на Бейрут. През август при израелски удар по автомобил в южния ливански град Сидон загина командирът на Хамас Самер ал-Хадж. Официалните палестинки бежански лагери в Ливан бяха създадени за палестинци, които са били изгонени или са избягали по време на войната през 1948 г., когато е създаден и Израел. По дългогодишна традиция ливанската армия не влиза в лагерите и оставя палестинските фракции да се грижат за сигурността.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback