fallback

Над 100 са вече жертвите на опустошителния ураган "Хелен" в САЩ

Стихията остави след себе си големи наводнения, свлачища и разрушения

30.09.2024 | 08:48 Автор: Вяра Димова

Ураганът "Хелен" причини жертви, наводнения, свлачища и разрушения, преминавайки през американските щати Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тенеси. По данни на CBS досега са потвърдени 116 загинали. На много места в югоизточната част на Съединените щати има затруднения с доставките на храна, вода и горива.

В Северна Каролина повече от 300 пътни  артерии  остават затворени, в Южна Каролина са над 150. Планинският град Ашвил, както и Уивървил, са изолиран. Доставят се храна и вода  по въздуха. Северно от Ашвил са спасени 41 човека, но в окръга там има най-малко 30 убити от бурята. За смъртни случаи се съобщава още във Флорида, Джорджия, Южна Каролина и Вирджиния.

Губернаторът на Северна Каролина, където имат където имат най-голямото наводнение от век насам, Рой Купър прогнозира, че жертвите ще се увеличат.

Повече от 50 издирвателни екипа, спасители и други аварийни групи продължават да претърсват откъснати от света селища в западната част, където има  силно засегнати от наводненията места, свлачища и разрушени пътища, предаде БНР.

Повече от 2 млн. абонати  все още са  без ток. Президентът Джо Байдън нарече  бурята "зашеметяваща"  и обеща тази седмица да отиде в пострадалите райони стига да не пречи на спасителните и възстановителните работи.

Снимки: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback