fallback

Кънтри певецът и актьор Крис Кристоферсън почина на 88 години

Песните му често оглавяваха американските класации

30.09.2024 | 07:44 Автор: Вяра Димова

Кънтри певецът, който умело балансира плодотворната актьорска кариера с музикалното си творчество, Крис Кристофърсън, почина на 88-годишна възраст.

Семейството му потвърди смъртта му на 29 септември вечерта, като каза, че той "почина мирно" в дома си в събота.

"Всички сме толкова благословени за времето, прекарано с него. Благодаря ви, че го обичате през всичките тези години и когато видите дъга, знайте, че той се усмихва на всички нас", се казва в изявлението, подписано от съпругата му Лиза, осемте му деца и седемте му внуци.

Вдъхновяван от емоционалната уязвимост и литературното майсторство на писането на кънтри песни, Кристоферсън често оглавява американските кънтри класации, а кавър версиите на песните му са хитове за изпълнители като Джанис Джоплин, Гладис Найт и Джони Кеш, пише БГНЕС.

В средата на 70-те години той работи с известни филмови режисьори, включително Мартин Скорсезе и Сам Пекинпа и печели "Златен глобус" за работата си с Барбра Стрейзънд в римейка на "Роди се звезда" от 1976 г.

По времето, когато четвъртият му албум "Jesus Was a Capricorn" оглавява кънтри класацията през 1972 г., поразително красивият Кристоферсън започва актьорска кариера, като за първи път се появява в "Последният филм" на Денис Хопър. Други забележителни филми включват ролята на престъпника Били Хлапето в "Пат Гарет и Били Хлапето" (1973) на Сам Пекинпа, заедно с Елън Бърстин в "Алиса вече не живее тук" (1974) на Мартин Скорсезе и с Бърт Рейнолдс в спортната комедийна драма "Полутруден" (1977).

"Роди се звезда" затвърждава холивудския му успех, помрачен от "Вратата на рая" (1980), известен с провала в боксофиса. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback