Израелските военни атакуваха десетки обекти на "Хизбула"

Удар срещу жилищен блок в Бейрут е убил четирима души, съобщи ливански източник от силите за сигурност

30.09.2024 | 07:09 Редактор:
Израелските военновъздушни сили атакуваха десетки пускови установки и сгради.
Израелските военновъздушни сили атакуваха десетки пускови установки и сгради.

Изтребители на израелските военни заявиха, че са нанесли нови удари по десетки цели на "Хизбула" в ливанския регион Бекаа.

Израелските военновъздушни сили "атакуваха десетки пускови установки и сгради, където се съхраняваха оръжия в Бекаа в Ливан", се казва в изявление в Telegram, добавяйки, че обектите са свързани с ливанската групировка "Хизбула".

Израел "ще продължи да атакува мощно, да уврежда и деградира военните способности и инфраструктурата на "Хизбула" в Ливан", добавиха от ЦАХАЛ.

По-рано ливански източник от силите за сигурност съобщи, че израелски удар срещу жилищен блок в Бейрут е убил четирима души - първата атака в сърцето на града след избухването на войната в Ивицата Газа миналата година.

Най-малко 105 души бяха убити при израелски удари в неделя, а 359 души бяха ранени, според ливанското здравно министерство, цитирано от БГНЕС.

"Хизбула" започна да атакува Израел един ден след атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, която предизвика войната в Газа. През последните дни Израел измести фокуса на операцията си от Газа към Ливан, където тежките бомбардировки убиха стотици от миналия понеделник и разселиха над 200 000 души. 

Междувременно най-малко 4 души са загинали, а 29 са ранени в резултат на израелските удари по йеменския град Ходейда, контролиран от хутското движение "Ансар Аллах". Това съобщи служител на Министерството на здравеопазването в сформираното от йеменските бунтовници правителство.

Снимка: БГНЕС