fallback

Папа Франциск призова за край на огъня в "мъченическия" Ливан

На този фон Израел съобщи за нов покосен високопоставен член на "Хизбула"

29.09.2024 | 15:18 Автор: Деси Николова

Израелската армия е убила високопоставен член на "Хизбула" при въздушен удар срещу предградие на Бейрут на 28 септември.

Набил Каук е бил "елиминиран"

Военните съобщиха, че Набил Каук, член на централния съвет на терористичната групировка, е бил "ударен и елиминиран" в събота, само ден след като ръководителят на "Хизбула" Хасан Насрала беше убит при подобен удар.

Източник, близък до "Хизбула", потвърди пред АФП, че Каук мъртъв.

"Каук беше близък до висшите командири на Хизбула и пряко ангажиран в терористични атаки срещу държавата Израел и нейните граждани, дори през последните дни", се казва в изявление на военните.

Набил Каук се присъединява към "Хизбула" през 80-те години на миналия век и е "считан за доайен в своята област".

Папата призова за край на огъня

През последните седмици Израел започна широкообхватни удари срещу висши командири на Хизбула и оръжейни обекти на групировката в Южен и Източен Ливан и в нейния бастион в Южен Бейрут. Смъртта на Хасан Насрала разтърси Близкия изток. 

Папа Франциск призова за незабавно прекратяване на огъня в "мъченическия" Ливан и по-широкия регион на Близкия изток, съобщи БГНЕС.

"Призовавам всички страни незабавно да прекратят огъня в Ливан, Газа, останалата част от Палестина и Израел", каза 87-годишният понтифик на литургия на открито в Брюксел.

Израел продължава да атакува въоръжената групировка "Хизбула" в Ливан.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback