Бенямин Нетаняху: Разчистихме си сметките с терорист номер едно - Хасан Насрала

В Иран обявиха 5-дневен траур

29.09.2024 | 13:35 Редактор:

Тридневен траур е обявен от правителството в Ливан след убийството от израелската армия на лидера на проиранското движение "Хизбула" Хасан Насрала в Бейрут. В Иран траурът е петдневен. Втори ден след смъртта на шиитския водач, Израел и Хизбула продължават размяната на удари.

Израелската армия обяви тази сутрин, че е извършила нови нападения в Ливан. Самолети са атакували десетки терористични цели. Сред мишените са били ракетни установки, насочени към Израел. Ливан съобщи за най-малко 30 убити и близо 200 ранени при израелските удари вчера.

В първото си публично изявление след ликвидирането на Насрала израелският премиер го определи като уреждане на сметки с "главния убиец".

"Терорист номер едно"

"Хасан Насрала беше не просто терорист, той беше терорист номер едно. Основен двигател на ос на злото, създадена от Иран. Той е виновен за убийството на безчет израелци и стотици американски, и десетки френски граждани. Докато беше жив, Насрала можеше бързо да възстанови потенциала, който отнехме на Хизбула. Затова дадох заповед - и Насрала вече не е между нас", заяви Бенямин Нетаняху.

Според Нетаняху убийството е и стъпка към постигането на целта десетки хиляди евакуирани израелци да могат да се завърнат по домовете си в Северен Израел. Държавният департамент на САЩ нареди на част от служителите си в посолството и близките им напуснат Ливан.

Германия също намали дипломатическия си персонал в региона. Американският президент Джо Байдън заяви, че смъртта на Насрала е справедливост за неговите многобройни жертви, сред които американци, израелци и ливански цивилни граждани.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 2 часа
Тоз евреин н е разбрали че убивайки един лидер на неговото място идва друг , и така мир или победа няма да постигне Сигнализирай за неуместен коментар