fallback

Володимир Зеленски след удара по болница в Суми: Само сила може да принуди Русия да постигне мир

Руските сили нанесоха двоен въздушен удар

29.09.2024 | 08:51 Автор: Искра Ангелова

10 души загинаха, а 22 бяха ранени, след като руските сили нанесоха двоен въздушен удар по болница в украинския град Суми, съобщи "Киев Индипендънт".

Украинският вътрешен министър Игор Клименко заяви, че първоначалната атака е отнела живота на един човек и е нанесла значителни щети на няколко етажа на болницата. Вторият удар е нанесен в момент, когато спасителите и полицията са пристигнали, за да евакуират пациентите на безопасно място.

Клименко написа в Telegram, че сред убитите жертви и ранените има двама полицаи.

Ударът е бил с ирански дронове

Към 20:00 ч. местно време броят на загиналите нарасна до 10 души, а ранените са 22, според местните власти. Всички пациенти на атакуваната болница са били евакуирани в други здравни заведения.

Регионалната военна администрация съобщи, че ударът е бил осъществен с ирански дронове "Шахед", пояснява БГНЕС.

Изразявайки съболезнования за близките на жертвите, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви: "Правим всичко възможно, за да осигурим на нашия народ необходимата помощ. Всички по света, които говорят за тази война, трябва да обърнат внимание на това къде Русия нанася удари".

Той поясни, че 113 пациенти са били евакуирани от болницата в Суми.

"Те се бият срещу болници, граждански обекти и човешки животи. Само сила може да принуди Русия да постигне мир. Мирът чрез сила е единственият правилен път. Благодаря на всички, които ни помагат по този път", подчерта украинският лидер.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback