fallback

САЩ: Не сме участвали в операцията срещу Хасан Насрала и не бяхме предупредени

Той не се е появявал публично от години

28.09.2024 | 18:36 Автор: Искра Ангелова

"Хизбула" потвърди смъртта на лидера си Хасан Насрала, в резултат на израелските въздушни удари по Бейрут в петък. Насрала беше една от най-влиятелните фигури в Близкия Изток. Той не се е появявал публично от години поради страх да не бъде ликвидиран.

В социалната мрежа Х израелските сили за отбрана написаха: "Хасан Насрала няма повече да тероризира света". А малко след това ливанската въоръжена групировка "Хизбула" потвърди, че нейният лидер е убит.

"Саид Хасан Насрала, генерален секретар на "Хизбула", се присъедини към своите велики, безсмъртни другари мъченици, които той ръководеше в продължение на около 30 години", гласи съобщението на групировката.

"Нашата война не е с ливанския народ, а с "Хизбула"

Говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари обяви, че ударите продължават.

"Нашата война не е с ливанския народ, а с "Хизбула", която под командването на Хасан Насрала избра да се присъедини към войната, започната от "Хамас", което има последствия. "Хизбула" не е заплаха единствено за Израел и Ливан, а за целия свят и се подкрепя от режима в Иран. За жертвите на Насрала през десетилетията - дали в Израел, Аржентина, България, Сирия или в самия Ливан, справедливостта възтържествува", заяви говорителят на израелските сили Даниел Хагари.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" осъди акта на Израел.

"Хамас" осъди атаката

"Осъждаме най-категорично тази варварска ционистка агресия и нападението срещу жилищни сгради. Смятаме това за страхлив терористичен акт", категорични са от "Хамас".

Коментар по темата дойде и от Вашингтон.

"Разговарях по телефона с израелския ми колега Йоав Галант. Съединените щати не са участвали в операцията на Израел. Не бяхме предупредени. Говорих с министър Галант, когато операцията беше в ход", разкри министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback