Ураганът "Хелен" взе десетки жертви и нанесе щети за милиарди

Голяма част от населението в югоизточната част на САЩ остана без ток

28.09.2024 | 08:23 Редактор:
Двама пожарникари от Южна Каролина и техен колега от Джорджия са загинали.
Двама пожарникари от Южна Каролина и техен колега от Джорджия са загинали.

Най-малко 44 души загубиха живота си вследствие на урагана "Хелен", който остави огромни разрушения след себе си в щата Флорида и югоизточната част на САЩ, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

Сред загиналите са трима пожарникари, една жена и нейните близнаци на 1 месец и 89-годишна жена, чиято къща е била ударена от дърво. По данни на АП смъртните случаи са настъпили в югоизточните щатите Флорида, Джорджия, Северна и Южна Каролина и Вирджиния.

Двама пожарникари от Южна Каролина и техен колега от Джорджия са загинали, когато пожарните им коли се ударили в дървета.

Флорида и Югоизточна Америка в хаос след урагана

Ураганът е от четвърта категория и прекъсна електрозахранването на някои болници в Южна Джорджия. Губернаторът Брайън Кемп каза, че се е наложило да бъдат използвани верижни триони, за да се разчистят отломките и да се отворят пътищата.

В Джорджия електроснабдителна компания предупреди за "катастрофални" щети по инфраструктурата, като повече от 100 далекопровода са повредени. 

В Южна Каролина повече от 40 процента от клиентите са без електричество. 

Торнадо връхлетя някои райони, включително в окръг Наш, Северна Каролина, ранявайки критично четирима души.

Повече от 3 милиона домове и фирми са били без ток късно снощи в, Джорджия, Флорида и Каролина, според "Пауъраутидж" (Poweroutage.us).

Аналитичното звено на "Мудис" (Moody's Analytics) съобщи, че очаква имуществени щети от 15 до 26 милиарда долара.

Ураганите "Хелен" и "Джон" взимат десетки жертви в САЩ и Мексико

В същото време друг ураган в Северна Америка - връхлетелият южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико "Джон" доведе до смъртта на най-малко петима души тази седмица, информира БТА.

Четирима души са загинали в селски райони в Мексико, а пета жертва има в курортния град Акапулко, обяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от Франс прес.

Местният новинарски канал "Миленио" (Milenio TV) обаче съобщи, че броя на загиналите е 13, включително пет деца.

Около 1200 души са били настанени в спешни центрове, обясни още мексиканският президент, подчертавайки, че наводненията в някои райони са достигали до метър и половина дълбочина.

Ураганът "Джон" удари тихоокеанското крайбрежие на Мексико, източно от Акапулко, в понеделник, 23 септември. Той предизвика наводнения и свлачища в страната.

Снимка: БГНЕС