МВнР с предупреждение към българите в Румъния заради мощен циклон

Температурите ще паднат от 34 градуса на 15 градуса

27.09.2024 | 22:29 Редактор:
Очакват се количества валежи над 60 литра на квадратен метър.
Очакват се количества валежи над 60 литра на квадратен метър.

Рязко влошаване на времето в Румъния. Мощен циклон ще удари северната ни съседка. Министърът на околната среда на страната предупреди: "Неделя ще бъде най-тежкият ден и всички са нащрек". Метеоролозите в страната обявиха жълт и оранжев код за проливни дъждове, както и за силни бури за следващите няколко дни. Столицата Букурещ също ще бъде засегната.

Рязко падане на температурите

В близките часове температурите ще паднат от 34 градуса на 15 градуса във вътрешнокарпатските региони. Очакват се количества валежи над 60 литра на квадратен метър.

"Неделя, 29 септември, ще бъде най-тежкият ден от гледна точка на наводненията", предупреди министърът на околната среда, водите и горите Мирча Фечет пред Agerpres в петък. 

"Прогнозните оттоци за река Дунав обаче не би трябвало да ни излагат на опасност", прогнозира Фечет, който уточнява, че вероятно ще има по-тежки ситуации по вътрешните течения на хидрографските басейни под предупреждения, пише "Труд".

МВнР с предупреждение към българите в Румъния

Ситуационният център на Министерството на външните работи на Република България публикува съобщение на официалната си страница в интернет и предупреди българите в Румъния и тръгналите натам. 

Националната администрация за метеорология на Румъния отправя предупреждение за жълт и оранжев код за опасно време в периода 28-29.09.2024 г., за някои области в страната и в периода 29-30.09.2024 г. за територията на цялата страна. Очакват се  силни пориви на вятъра и валежи, пишат от външното ни ведомство.

Снимка: БГНЕС