fallback

Християн Мицкоски при Виктор Орбан: Не трябва да губим надежда и да се разочароваме

Ще продължим да работим по проблемите у дома, каза министър-председателят на Северна Македония

27.09.2024 | 19:22 Автор: Толя Стоянова

Унгария предложи да посредничи между Северна Македония и България, за да може Скопие да започне преговори за еврочленство. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви на пресконференция в Охрид, че Съюзът е направил историческа грешка, като е оставил страната след Албания в този процес.

По думите на Орбан не е взета предвид националната гордост на гражданите на Северна Македония и тя е наранена. Той пожела на домакините си проблемът да се реши до края на годината. Орбан покани македонския си колега Християн Мицкоски на следващата междуправителствена конференция на Евросъюза, която ще се проведе в Унгария.

"Следваща стъпка, която трябва да направим, е постигането на споразумение с България. Имам предложение, което съобщих на Мицкоски, че сме готови да посредничим. Готови сме да намерим решение, което да устройва Северна Македония и България", каза Орбан.

"Не трябва да губим надежда и да се разочароваме, въпреки че много пъти сме били разочаровани. Съжалявам, че това се случва и че отново трябва да сме жертва на билатерализацията и на евроинтеграцията. Ще продължим да работим по проблемите у дома. Хубаво е, че имаме приятели и тези приятели искат да разпространят гласа ни в ЕС", заяви Мицкоски.

Според опозиционния Социалдемократически съюз срещата Мицкоски - Орбан не носи нищо обнадеждаващо. Мицкоски е трябвало да попита защо посланикът на Унгария в Брюксел е гласувал за разделянето на Северна Македония и Албания.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback