Осъдиха на 865 г. затвор строителя на срутила се сграда при земетресението в Турция

В нея загинаха 96 души при мощния трус от 6 февруари 2023 г.

27.09.2024 | 18:23 Редактор:
Открити са сериозни недостатъци в конструкцията на колоните.
Открити са сериозни недостатъци в конструкцията на колоните.

Турция осъжда на 865 години затвор строителя, изградил сграда, в която загинаха 96 души при голямото земетресение от 6 февруари 2023 г., предаде Анадолската агенция.

14-етажната сграда, намираща се в големия град Адана, се срути под ударите на земетресението с магнитуд 7,8 в 4:17 ч. сутринта, при което загинаха повече от 53 500 души в Турция и близо 6000 в съседна Сирия. Само един от жителите на сградата оцеля.

Според турската преса строителният предприемач Хасан Алпаргюн, който беше осъден за "умишлено причиняване на смърт и нараняване на повече от едно лице", е избягал в Турската република Северен Кипър (ТРСК) в деня на земетресението, а седмица по-късно се е предал на полицията.

Срутването на този жилищен блок, построен през 1975 г., веднага повдигна сериозни въпроси, въпреки факта, че град Адана, разположен на по-малко от 200 км от епицентъра на земетресението, до голяма степен беше пощаден от силните трусове.

Сериозни проблеми в конструкцията

По време на съдебния процес експертите посочиха сериозни недостатъци в конструкцията на колоните, които е трябвало да поддържат сградата, както и в качеството на използвания бетон, предаде БГНЕС.

Изпълнителят се защитава, като твърди, че конструкцията е била одобрена от властите.

През следващите седмици бяха арестувани повече от 260 души, участвали в строителството на сградите, които се срутиха при земетресението през февруари 2023 г., като някои от тях се опитаха да избягат от Турция.

Снимка: архив БГНЕС