Виктор Орбан: Трябва да помогнем на България и РСМ да разрешат конфликтите си

Унгарският премиер е на двудневно посещение в Северна Македония

27.09.2024 | 14:50 Редактор:
Според Орбан е важен и въпросът с миграцията.
Според Орбан е важен и въпросът с миграцията.

Унгарският премиер Виктор Орбан коментира отношенията между България и Република Северна Македония в интервю за унгарското радио "Кошут". На 26 септември той пристигна на двудневно посещение в РСМ, начело на делегация от 10 министри.

"Северна Македония има конфликт с България, който блокира процеса на присъединяването им към ЕС. Поради дебатите, свързани с положението на националните малцинства, ние в Унгария, като настоящ председател на ЕС, сметнахме, че задължително трябва да посетим страните, които са в най-трудно положение по отношение на присъединяването към ЕС, и да им помогнем в решаването на съществуващите конфликти. Това е една от причините да съм тук. Но има и по-важна причина, имаме и други въпроси, които са важни, и това е въпросът за миграцията", каза Орбан.

Според него е ключово добросъседството и икономическото сътрудничество.

"Ако искаме да транспортираме нашите стоки до Унгария, след като са пристигнали по море, пътят ни до гръцките пристанища води през Северна Македония. Икономическото сътрудничество между двете страни е много важно", подчерта унгарският министър-председател, цитиран от БГНЕС.

"Преди името на тази държава беше Македония, но заради проблема с гърците се наложи да го променят на Република Северна Македония. Трябва да бъда много внимателен и да формулирам името на държавата точно по този начин, за да не възникне определен международен проблем", допълни той.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 часа
Аре нема нужда, орбане! Сигнализирай за неуместен коментар