fallback

15 загинали и 25 изчезнали при свлачище в златна мина в Индонезия

Усилията за издирване са възпрепятствани от далечното местоположение

27.09.2024 | 13:05 Автор: Беатрис Младжова

Свлачище в златна мина в Западна Индонезия отне живота на 15 души, а 25 други са в неизвестност, предаде АФП.

Свлачището е засегнало отдалечен район в провинция Западна Суматра на остров Суматра вечерта на 26 септември след проливните дъждове в района, заяви говорителят на провинциалната агенция за намаляване на последиците от бедствия Илхам Уахаб.

"Свлачището се е случило в златна мина през изминалата нощ, в резултат на което няколко души са били затрупани. Продължават усилията за намиране на жертвите", каза той.

Уахаб посочи, че трима души са били ранени, а 25 други са изчезнали. Нелицензираните мини са често срещани в богатия на минерали архипелаг в Югоизточна Азия. Изоставени обекти там привличат местните, които търсят остатъци от златна руда без подходящото оборудване за безопасност.

Не се знае дали мината е незаконна

Той не можа да потвърди дали мината, за която става въпрос, е незаконна, но обясни, че на мястото са преустановени всички дейности, тъй като продължава търсенето на изчезналите.

Усилията за издирване са възпрепятствани от далечното местоположение. Спасителите, включително полицаи, войници и цивилни трябва да ходят часове от най-близкото село, за да достигнат зоната, предаде БГНЕС.

"Местоположението е доста далеч, теренът е труден. Това възпрепятства евакуацията, но хората помагат, за да може процесът на евакуация да се осъществи бързо", заяви той.

Индонезия е склонна към свлачища през дъждовния сезон, обикновено между ноември и април.

Снимка: архив БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback