fallback

Китай прикрива потъването на най-новата си ядрена подводница?

Сериозна пречка в плановете за военна модернизация на страната

27.09.2024 | 09:19 Автор: Беатрис Младжова

По-рано тази година е потънала най-новата ядрена подводница на Китай, потвърди Пентагонът. Не е ясно дали е била заредена с ядрено гориво.

Китайската подводница е потънала на кея, според говорител на Пентагона, пожелал анонимност. Лицето не даде други подробности за инцидента.

Wall Street Journal съобщи по-рано в четвъртък, че подводницата е потънала през май или юни в корабостроителница във вътрешния град Ухан. Вестникът цитира експерти, които казват, че вероятно подводницата е превозвала ядрено гориво по това време.

На сателитни изображения от началото на юни могат да се видят големи кранове в опит за спасяване на подводницата.

Потъването бележи сериозна пречка за плановете на Китай за военна модернизация, включително амбициите му да надмине САЩ като морска сила. Китай продължава да увеличава военните разходи - бюджетът за отбрана трябваше да нарасне със 7,2% през 2024 г. - с акцент върху изграждането на своя флот.

Китай опитва да скрие случая

WSJ пише, че Китай се е опитал да прикрие потъването, което не е било оповестено преди това. В сряда Пентагонът похвали Китай за неговата прозрачност за предоставянето на предварително уведомление за тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета.

Военноморските сили на Китай разполагат с 12 ядрени подводници и 48 дизелови подводници, каза Пентагонът в оценка на китайската армия от октомври. Страната е напът да има 65 подводници до 2025 г.

"Не е изненадващо, че военноморските сили на Китай ще се опитат да прикрият факта, че тяхната първа от нов клас ядрена атакуваща подводница е потънала край кея", каза високопоставен служител на отбраната на САЩ. 

"В допълнение към очевидните въпроси относно стандартите за обучение и качеството на оборудването, инцидентът повдига по-дълбоки въпроси относно вътрешната отчетност на армията и надзора върху отбранителната индустрия на Китай, която отдавна е засегната от корупция", допълни той.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: архив БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback