САЩ дава на Израел военна помощ в размер на $8,7 млрд.

С нея ще се поддържа предимството в региона

26.09.2024 | 23:00 Редактор:
САЩ няма да се отклонят от своя ангажимент да помагат за израелската самоотбрана.
САЩ няма да се отклонят от своя ангажимент да помагат за израелската самоотбрана.

Съединените щати ще продължат да оказват на Израел военна помощ, отхвърляйки идеята за съществуването на "червени линии" в това отношение, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Ройтерс.

Израел не откликва на призивите на международната общност за спиране на престрелките с подкрепяното от Иран движение и продължава да упражнява натиск с удари, причиняващи смъртта на стотици хора в Ливан и повишаващи опасенията от регионална война, посочва агенцията.

Запитан за "червени линии" в подкрепата на САЩ за Израел, Остин заяви пред представители на медиите, че САЩ няма да се отклонят от своя ангажимент да помагат за израелската самоотбрана. Той повтори отправяните досега от САЩ призиви за прекратяване на огъня и дипломатическо решение на кризата.

"От самото начало ние сме ангажирани с подкрепа за Израел, с доставка на това, което е нужно на израелците за защитата на тяхната неприкосновена територия, това не се е променило и няма да се промени в бъдеще", заяви Остин след среща с министрите на отбраната на Великобритания и Австралия - Джон Хийли и Ричард Марлс, в британската столица Лондон.

Все още е възможно дипломатическо решение на конфликта

Израел обяви днес, че си е осигурил пакет от помощ на стойност 8,7 милиарда долара от САЩ за текущите си военни операции и за поддържане на военно предимство в региона.

Остин посочи, че съществува опасност от повсеместна война между "Хизбула" и Израел, но добави, че дипломатическо решение на конфликта все още е възможно, предаде БТА.

"Така че нека да бъда ясен - Израел и Ливан може да изберат различен път, но въпреки рязката ескалация на напрежението в последните дни дипломатическо решение все още е възможно", добави той.

Снимка: БГНЕС