Отзвук от РСМ: Това е диктат, не трябва да правим национални отстъпки без гаранции

Мицкоски определи решението на ЕС като "лошо послание към македонските граждани"

26.09.2024 | 18:53 Редактор:

Европейската комисия очаква началото на преговорите за членство с Албания, както и със Северна Македония, след като бъдат изпълнени изискванията, одобрени от Съвета на ЕС. Това заяви говорител на комисията по повод решението на представителите на страните членки в Брюксел двете балкански държави да бъдат разделени в преговорния процес. Говорителят отново посочи, че условие за Скопие е да промени Конституцията си.

В Скопие премиерът Християн Мицкоски коментира, че изискванията за конституционни промени не са европейски ценности, а диктат. Той е разбрал за решението още при посещението му в Брюксел миналата седмица. За вписването на българите в Конституцията Мицкоски попита какво толкова трудно има поправките да влязат в сила, след като българският парламент ратифицира присъединяването на страната му към Евросъюза. Очевидно е, обаче, че никой няма честни намерения, каза Мицкоски, а решението на представителите в Брюксел той определи като "лошо послание към македонските граждани". 

"Ние сме единственият случай, в който двустранните споразумения са условия на рамката за преговори. Съжалявам, че предишното правителство приемаше всичко ексхибиционистки и развяваше европейското знаме, докато ограбваше хората. Споделям впечатлението на огромното мнозинство от македонските граждани, че не трябва повече да приемаме условия на базата на национални отстъпки, без гаранции", заяви Мицкоски.

Медиите в Северна Македония написаха, че Албания се отделя и взима преднина по пътя към Евросъюза, а Скопие остава в неизвестност. В един от коментарите се отбелязва, че "френското предложение плюс", каквато е идеята на македонското правителство, е станало голям минус и Албания тръгва, докато Македония си е в чакалнята. 

"Вече се появява феноменът на фрустрация сред гражданите, а ако щете и на политиците. След толкова много отстъпки и условия, и тяхното изпълнение, да сме все още блокирани", изрази позицията си президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова.

Европейски дипломати коментираха, че Албания е заслужила начало на преговори и това е сигнал към всички държави-кандидати от региона. Като ключови теми за Тирана се посочват върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС