fallback

Най-малко четирима са загинали при обстрел срещу болница в Източна Украйна

04.02.2015 | 18:11 Автор: Теодора Георгиева

Най-малко четирима души загинаха при обстрел срещу болница в източноукраинския град Донецк. Жертвите не са пациенти на лечебното заведение, а случайно преминаващи покрай сградата граждани. В резултат на обстрела е засегнат електропровод и в района няма ток.

 

Разбити прозорци, унищожени коли и кратери по земята – такава е гледката в източноукраинския град Донецк след обстрела срещу болница. Очевидци разказват, че почти по едно и също време е имало два мощни взрива.

 "Това не беше един снаряд. Единият беше взривен ето там, а другият тук. Беше артилерийски огън, защото и единия и другия снаряд избухнаха по едно и също време", заяви жител на Донецк.

Медицинският персонал от болницата се е подслонил в сутеренната част на сградата. Съседните постройки също са пострадали. Обстрелът срещу болницата идва на фона на призива на върховният представител на външната политика и сигурността на Европейския съюз Федерика Могерини за незабавно прекратяване на огъня, за да се даде възможност на цивилното население да напусне зоната на конфликта.

Според данни на украинската армия двама войници са загинали, а 18 са били ранени при сражения през последното денонощие. Сепаратистите пък са осъществили близо 80 артилерийски и ракетни нападения срещу украински позиции. През последните седмици напрежението в Източна Украйна не спира да ескалира. Жилищните райони в Донецк и Луганск редовно са подложени на обстрел.

 

fallback
Още от Свят
fallback