САЩ обявиха военна помощ за Украйна за над $8 млрд.

Байдън заяви, че подкрепата за Киев е основен приоритет

26.09.2024 | 14:42 Редактор:
Американският президент заяви, че подкрепата за Украйна, в която Русия нахлу през февруари 2022 г., е основен приоритет за САЩ.
Американският президент заяви, че подкрепата за Украйна, в която Русия нахлу през февруари 2022 г., е основен приоритет за САЩ.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна за над 8 млрд. щатски долара, целта на която е да помогне на Киев да "спечели войната срещу руските нашественици", информира Ройтерс.

Част от помощта ще бъде и първата пратка на планиращи бомби с прецизно насочване с обхват до 130 км. Боеприпасите със среден обхват представляват значително подобрение на въоръжението, което Украйна използва за нанасяне на удари по руските сили и ще позволи на украинците да правят това от по-безопасна дистанция. Бомбите, които са способни да поразяват цели с висока точност, ще бъдат пускани от изтребители.

Американският президент заяви, че подкрепата за Украйна, в която Русия нахлу през февруари 2022 г., е основен приоритет за САЩ.

"Ето защо днес обявявам рязко увеличаване на помощта за Украйна в сферата на сигурността, както и редица допълнителни действия, които да помогнат на Украйна да спечели тази война", добави Байдън.

Предвижда се основната част от новата помощ, на стойност 5,5 милиарда щатски долара, да бъде предоставена преди края на фискалната година в САЩ в понеделник, когато изтича срокът на правомощията за финансиране. Още 2,4 милиарда щатски долара са предвидени по Инициативата за оказване на помощ на Украйна в сферата на сигурността, която позволява на администрацията да купува оръжия за Украйна от компании, вместо да ги взима от американските запаси, предаде БТА.

"Това ще предостави на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана, безпилотни въздушни системи и боеприпаси въздух-земя, както и ще подкрепи украинската отбранителна индустриална база и ще окаже подкрепа на нуждите ѝ за поддръжка", каза още Байдън.

По думите на американския президент Министерството на отбраната ще ремонтира и предостави на Украйна още батареи Patriot за противовъздушна отбрана и още ракети.

За да се справят с избягването на санкциите срещу Русия и прането на пари, САЩ, в координация с международни партньори, ще предприемат действия за разрушаване на "глобална мрежа за криптовалути". Байдън ще свика в Германия среща на ниво лидери на Контактната група за отбрана на Украйна, за да координира усилията на повечето от 50 страни, подкрепящи Украйна.

Снимка: БГНЕС