ЕС започва преговори с Албания за членство отделно от РСМ

Досега се смяташе, че двете държави вървят в пакет

26.09.2024 | 12:35 Редактор:
Началото на преговорите с Албания ще бъде дадено на 15 октомври.
Началото на преговорите с Албания ще бъде дадено на 15 октомври.

Единодушно решение за старт на преговорите с Албания за членство в ЕС взеха постоянните представители на ЕС. На практика това означава разделяне на Албания и Северна Македония, уточняват дипломатически източници в Брюксел. Началото на преговорите с Албания ще бъде дадено на 15 октомври в рамките на междуправителствена конференция ЕС-Албания в Люксембург. Тогава ще бъде отворен "клъстър 1 "Основополагащи въпроси".

Досега се смяташе, че Албания и Северна Македония вървят в пакет, но вчерашното решение на посланиците на страните от Общността дава зелена светлина точно на обратния процес. Една от причините е, че западната ни съседка на е изпълнила задълженията си в преговорната рамка, в т.ч. и вписването на българите като държавнотворна народност в преамбюла на конституцията си. 

Гърция също изрази неколкократно недоволство от поведението ѝ. Разногласията между двете страни започнаха, след като през юни новоизбраният президент на страната Гордана Силяновска нарече държавата само с името Македония и тази тенденция бе продължена от премиера Християн Мицкоски, информира БНР.

Между Албания и Гърция също имаше спор заради арестуван кмет от гръцки произход на южната албанска община Химара Фреди Белери заради купуване на гласове, който бе осъден на две години затвор. По-късно Белери бе издигнат за евродепутат от гръцката "Нова демокрация", успя да се пребори за мястото си в Европарламента и впоследствие бе освободен.

Снимка: БГНЕС