fallback

САЩ и съюзниците им настояват за 21-дневно примирие между Израел и Ливан

Ливанският премиер Наджиб Микати приветства призива

26.09.2024 | 08:43 Автор: Тодор Петров

За незабавно 21-дневно примирие по израелско-ливанската граница призоваха САЩ, Франция и редица съюзници по време на обсъжданията в ООН.

"Призоваваме всички страни, включително правителствата на Израел и Ливан, да одобрят незабавно временното примирие", отбелязват страните в съвместно комюнике, публикувано от Белия дом.

Сред съюзниците, които подписаха съвместното комюнике, са Австралия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Европейският съюз.

Байдън е съсредоточен върху възможността за прекратяване на огъня в почти всеки разговор, който е провел със световни лидери в рамките на Общото събрание на ООН тази седмица. Въз основа на разговорите с израелците и ливанците САЩ и съюзниците им са счели, че сега е подходящият момент да призоват за примирие, допълни официалният представител.

Израел атакува все по-яростно

Израел разшири въздушните си удари в Ливан в сряда, при което загинаха най-малко 72 души, сочи справка на Ройтерс в данните на ливанското министерство на здравеопазването. По-рано министерството съобщи, че най-малко 223 души са били ранени.

Началникът на Генералния щаб на израелската армия заяви, че е възможно сухопътно нападение, което засили опасенията, че конфликтът може да предизвика по-широка война в Близкия изток.

Ливанският премиер Наджиб Микати приветства призива за примирие, като заяви, че от ключово значение за прилагането му е дали Израел е ангажиран да привежда в действие международни резолюции.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да пристигне в Ню Йорк в четвъртък и да говори пред Общото събрание на ООН в петък.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback