Владимир Путин каза при какви условия ще задейства ядрено оръжие

В началото на септември Сергей Рябков съобщи, че Русия възнамерява да промени ядрената си доктрина

25.09.2024 | 21:17 Редактор:
Русия може да обмисли използването на ядрени оръжия, ако получи надеждни данни за масиран въздушен удар.
Русия може да обмисли използването на ядрени оръжия, ако получи надеждни данни за масиран въздушен удар.

По време на заседание на Съвета за сигурност, посветено на ядреното възпиране, руският президент Владимир Путин заяви, че Русия може да обмисли използването на ядрени оръжия, ако получи надеждни данни за масиран въздушен удар, включително с ракети или безпилотни самолети, информира РИА Новости.

На заседанието руският президент е предложил промени в условията за използване на ядрени оръжия, които предвиждат и ядрен отговор да последва при "критична заплаха за суверенитета на Руската федерация и Беларус и с конвенционални оръжия". Путин не уточнява какво означава "критична заплаха", предаде "Фокус".

Според предложенията на Путин отговор ще последва, ако има "надеждна информация за изстрелване на средства за въздушно-космическо нападение срещу Русия". Това по думите му са "стратегически и тактически самолети, крилати ракети, дронове, хиперзвукови и други самолети".

В началото на септември 2024 г. заместник-ръководителят на руското външно министерство Сергей Рябков съобщи, че Русия възнамерява да промени ядрената си доктрина въз основа на анализ на конфликтите от последните години и "курса на ескалация" на Запада.

Снимка: БГНЕС