Украйна и САЩ искат да принудят Русия да сключи мир

Володимир Зеленски очаква солидарност от всички нации с принципни позиции

25.09.2024 | 13:49 Редактор:

Войната в Украйна отново е във фокуса на срещата в ООН. Пред световните лидери президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за единство в усилията да се сложи край на войната с Русия. Той очаква солидарност от всички нации, които заемат принципни позиции.

"За мира може да работи само единството", заяви Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН. 

"Тази война не може да бъде успокоена само с преговори. Нужно е действие. Войната на Русия срещу Украйна ще приключи, защото Хартата на ООН ще проработи. Нашето украинско право на самоотбрана трябва да надделее. Нашето сътрудничество с нациите по света, които ценят живота, както ние ценим него, както и нашата териториална цялост, суверенитет, независимостта на нашата държава", коментира украинският президент.

Той изтъкна, че Москва "няма легитимна причина да прави Иран и Северна Корея съучастници във войната си в Европа" и отстоя тезата си, че Кремъл трябва да бъде принуден да сключи мир. 

В подкрепа на Украйна беше последната реч на Джо Байдън като президент на САЩ пред Общото събрание на ООН.

За ситуацията в Близкия изток той предупреди, че никой няма интерес от широкомащабна война в Ливан. Въпреки ескалацията между "Хизбула" и Израел обаче, Байдън смята, че все още има шансове за дипломатическо решение.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС