fallback

Глобалното затопляне увеличава двойно риска от наводнения

Очаква се поройните валежи да са със 7% по-значителни

25.09.2024 | 12:51 Автор: Беатрис Младжова

Ново проучване предупреждава, че климатичните промени увеличават двойно вероятността от поройни дъждове като тези в Централна Европа този месец, предаде Ройтерс. Участвалите в него изследователи призовават политиците да предприемат действия срещу глобалното затопляне.

Най-тежките наводнения в Централна Европа от поне две десетилетия причиниха досега смъртта на 24 души, покриха населени места с кал и отпадъци, разрушиха сгради и отнесоха мостове, а бюджетът на местните власти за възстановяване на щетите набъбна до милиарди долари.

Проучването на световната научна мрежа World Weather Attribution, която изследва връзката на климатичните промени с екстремните природни явления, показва, че продължилите четири дни поройни дъждове, причинени от бурята "Борис", са били най-проливните, регистрирани някога в Централна Европа. 

По-голям ефект на бъдещи бури

Според научния доклад измененията на климата правят подобни валежи два пъти по-вероятни, като се очаква те да бъдат и със 7% по-значителни.

"За пореден път тези наводнения извеждат на преден план опустошителния ефект от глобалното затопляне, причинено от използването на изкопаеми горива", каза в изявление научната изследователка в Института за глобалното затопляне и околната среда "Грантъм" и съавтор в проучването Джойс Кимутай.

В изследването пише още, че в контекста на необичайното съчетаване на метеорологични модели, което е причинило бурята - включително студен въздушен фронт над Алпите и твърде топла въздушна вълна над Средиземно и Черно море, климатичните промени правят бури от подобен род по-интензивни и по-вероятни, предаде БТА.

В същото време в изследването се отбелязва, че такива бури биха довели до поне 5% повече валежи и ще се развихрят двойно по-често от сега, ако повишаването на температурата спрямо прединдустриалната епоха достигне 2 градуса - нещо, което се очаква да се случи след 2050 г.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback