fallback

Тайланд официално призна еднополовите бракове

Законът за равенството влиза в сила от 22 януари следващата година

25.09.2024 | 10:02 Автор: Беатрис Младжова

Кралят на Тайланд подписа закон за равенство в брака, което прави страната първа в Югоизточна Азия, признала еднополовите съюзи.

Законопроектът беше одобрен от Сената през юни, но изискваше кралско одобрение, за да стане закон. Той беше публикуван в Royal Gazette във вторник и ще влезе в сила на 22 януари следващата година.

Активистите приветстваха този ход като исторически - той бележи кулминацията на години на кампания за равенство в брака.

На Тайланд отдавна се гледа като на относително убежище за ЛГБТИ+ общността в регион, където подобни нагласи са рядкост.

Влиза промяна в термините

Новият закон използва неутрални по отношение на пола термини вместо "съпрузи", "съпруги", "мъже" и "жени". И предоставя на еднополовите двойки права за осиновяване и наследяване.

"Днес ние не само записваме имената си в брачните свидетелства, но също така пишем страница в историята, която ни казва, че любовта никога не е поставяла условие какви сме родени да бъдем", каза дългогодишният ЛГБТИ+ активист и съосновател на движението Bangkok Pride Ан Чумапорн.

Тя посочи, че планира да организира масова сватба за повече от 1000 ЛГБТИ+ двойки на 22 януари. Премиерът Петонгтарн Шинаватра публикува поздравителен пост в платформата X, предаде BBC.

"Поздравления за любовта на всички. #LoveWins", гласи съобщението.

Когато законът влезе в сила, Тайланд ще стане едва третото място в Азия след Тайван и Непал, където еднополовите двойки могат да сключват брак.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback