fallback

Мария Захарова: САЩ цензурират Русия при посещението на Лавров на срещата на ООН

Руските журналисти имат ограничен достъп

25.09.2024 | 09:28 Автор: Елеонора Танева

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи като нарушаване на свободата на словото ограниченията, които са наложени на журналистите, придружаващи външния министър на Русия Сергей Лавров на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Това е още едно ограничение, което САЩ демонстрират както по отношение на свободата на словото, така и по отношение на безопасността на журналистите. Елемент, който от тяхна гледна точка няма нищо общо със сигурността на САЩ или с миграционната политика", каза Захарова по радио Sputnik.

По-рано кореспондент на ТАСС предаде, че журналистите са получили документи с уточнение, че не могат да се отдалечават на повече от 40 км от центъра на Ню Йорк.

Това означава, че журналистите няма да могат например да посещават Вашингтон за интервюта.

Това не е първият път, в който кореспондентите се сблъскват с подобни забрани. През септември 2023 г. бяха издадени визи с ограничения за участието на Лавров в Седмицата на високо равнище на ООН. През юли тази година представители на руските медии са имали документи, позволяващи им само "незабавен и непрекъснат транзит до Централата на Обединените нации" по време на руското председателство на Съвета за сигурност на ООН.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback