Володимир Зеленски: Русия планира да атакува три украински атомни електроцентрали

Президентът на Украйна заяви, че Владимир Путин е нарушил основите на ООН

25.09.2024 | 07:04 Редактор:
Зеленски обвини Москва в международни престъпления.
Зеленски обвини Москва в международни престъпления.

Украинският президент Володимир Зеленски призова в речта си пред Съвета за сигурност на ООН за широк съюз от държави, които да "принудят Русия към мир", като заяви, че Владимир Путин е нарушил основите на ООН и че войната "не може да бъде победена само с преговори".

Президентът на Украйна обвини Москва, че извършва "международни престъпления", като атакува украински цивилни граждани и енергийна инфраструктура, и заяви, че разполага с доказателства, че Путин планира да атакува три украински атомни електроцентрали, за да влоши още повече енергийната мрежа на страната.

След като благодари на съюзниците на Украйна за подкрепата, Зеленски се обърна към по-далечните страни, като призова Бразилия, Индия и страните от Африка и Латинска Америка да засилят натиска върху Русия за спиране на войната, заявявайки, че те са еднакво важни за мира без изключения".

"Знаем, че някои хора по света искат да разговарят с Путин. Да се срещнат, да разговарят, да говорят. Но какво биха могли да чуят от него? Че той е разстроен, защото ние упражняваме правото си да защитаваме народа си? Или че иска да продължи войната и терора, само за да не си помисли някой, че е сгрешил? Това е безумие", смята украинският лидер.

По-късно тази седмица Зеленски ще посети Белия дом, за да се срещне с Джо Байдън и да обсъди своя "план за победа" - пътна карта за прекратяване на войната в Украйна с по-голяма подкрепа от страна на Запада, пише БГНЕС. В речта си той заяви, че е необходим допълнителен натиск за сключване на мир с Русия, след като тя "върши неща, които не могат да бъдат оправдани съгласно устава на ООН".

Снимка: БГНЕС