Джо Байдън: Владимир Путин се провали в нашествието си в Украйна

Той имаше намерението да отслаби НАТО, но тя е по-единна от всякога, каза американският президент

24.09.2024 | 19:33 Редактор:
Байдън призова света да продължи да подкрепя Украйна.
Байдън призова света да продължи да подкрепя Украйна.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън коментира войната между Русия и Украйна в последната си реч пред Общото събрание на ООН, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Руският президент Владимир Путин се провали в започнатото от самия него нашествие срещу Украйна", коментира Байдън.

"Добрата новина е, че войната на Путин не постигна основната си цел. Той имаше намерение да унищожи Украйна, но Украйна е все още свободна. Той имаше намерението да отслаби НАТО, но НАТО е по-голяма, по-силна и по-единна от всякога", посочи американският президент.

Той призова световната общност да продължи да подкрепя Украйна до победата на Киев, отбелязва АФП.

Байдън хвърли светлина и върху други важни събития

Байдън използва обръщението си, за да говори и за необходимостта от прекратяване на конфликта в Близкия изток и на 17-месечната гражданска война в Судан.

"По-силни сме, отколкото си мислим, когато светът действа заедно. Винаги ще има сили, които ще разделят нашите страни. Нашата задача, нашето изпитание е да се уверим, че силите, които ни държат заедно, са по-силни от силите, които ни разделят", добави той.

Байдън използва изказването си, за да осъди "ужасите" на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година, предаде БТА.

"Невинните цивилни в Газа също преминават през ада", каза американският президент. 

Той поясни, че Съединените щати се стремят отговорно да управляват конкуренцията с Китай, така че тя да не преминава в конфликт.

Снимка: БГНЕС