fallback

Украйна ударно произвежда оръжия с екзотични имена: "Дракон", "Баба Яга"

Внедряват изкуствен интелект, който да контролира рояк от дронове

24.09.2024 | 09:29 Автор: Елеонора Танева

В пъти Украйна е увеличила производството си на оръжия през последната година. Съветник на президента Володимир Зеленски съобщи, че в страната вече е започнало серийното производство на 155-мм артилерийски снаряди. Преди това беше съобщено за ръст на производството до поне десетина бройки на месец на самоходната гаубица "Богдана", чиято разработка започна през 2014 г.

Тече и процес по модернизация на противокорабните ракети "Нептун".

Модерни дронове с екзотични имена

Но едни от най-чаканите разработки са на далекобойни ракети и дронове, с чиято помощ Украйна може да обърне хода на войната. 

Според анализи именно една от най-новите придобивки на украинската армия - ракетата дрон "Паляница", е "отговорна" за мащабните разрушения на складове за боеприпаси на територията на Русия. 

На бойното поле се появиха и някои нови дронове, получили "екзотични" имена. Сред тях са "Дракон"-ите, които поразяват целите си със запалима смес, "Бобър", на когото се приписват масираните удари по рафинерии и петролни бази през пролетта и който според разработчика си и съобщените резултати изминава 800 - 1000 км, както и украинският Shahed - "Лютий", който също порази няколко далечни цели през последните месеци.

Едни от най-успешните дронове на Украйна са и "Баба Яга", който могат да носят различни видове снаряди на разстояние до 10 км и са в помощ на фронтовата линия, и морските Sea Baby, Stalker (транспортен дрон) и "Магура", които помогнаха (на ракетите Storm Shadow) да бъде създаден украинският коридор за износ в Черно море.

Украйна напредва с внедряването на изкуствен интелект на бойното поле

Министърът на цифровизацията Михайло Федоров загатна в началото на септември за очаквана скоро още една иновация - изкуствен интелект, който да управлявлява едновременно рояк от дронове без контрол от оператор.

През август украинският президент Володимир Зеленски пък съобщи за успешен тест на украинска балистична ракета - засега по-скоро "неизвестен звяр", за когото анализатори гадаят дали е разработката "Паляница", модификация на ракетите "Грим" или нещо друго.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback