fallback

Израелските удари в Ливан отнеха живота на близо 500 души за ден

Около 1650 са ранените

24.09.2024 | 08:13 Автор: Деси Николова

Израел извърши въздушни удари върху обекти в Южен Ливан, при които загинаха близо 500 души, превръщайки този ден в един от най-кървавите за последните две десетилетия и увеличавайки опасенията от избухване на мащабна война.

Около 1650 души бяха ранени при ударите и около 100 жени и деца бяха сред загиналите, съобщи ливанското министерство на здравеопазването. Израелски официални лица казаха, че много от убитите са били членове на ливанската милиция "Хизбула" и твърдят, че групата е поставила ракетни установки в частни домове.

Ударите бяха сериозна ескалация само няколко дни след нападение, при което експлодираха пейджъри и уоки-токита, собственост на членове на "Хизбула". Израел официално не признава ролята си в тази кампания, но групата обвини правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

"Искам да изясня политиката на Израел: ние не чакаме заплахата, ние я изпреварваме“, каза Нетаняху в понеделник. Той предсказа "сложни дни" напред.

Един израелски военен служител каза, че страната е съсредоточена върху въздушна кампания за намаляване на военния капацитет на "Хизбула", което предполага, че голяма наземна инвазия не е неизбежна.

Но високопоставен американски служител, който говори с репортери при условие за анонимност, каза, че е важно да се приеме сериозно подготовката на Израел за инвазия и че САЩ са съсредоточени върху прекъсването на цикъла на ескалация.

Във всеки случай това беше най-смъртоносният ден на удари от войната през 2006 г. между Израел и "Хизбула". Ударите бяха нанесени, докато световните лидери, включително Нетаняху, се събираха в Ню Йорк за годишната среща на високо ниво на Общото събрание на ООН, където войната на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа трябваше да бъде във фокус.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback