Володимир Зеленски в САЩ: Вашата решителност няма да ни позволи да загубим свободата си

Украинският президент получи награда от Американската академия за постижения

23.09.2024 | 18:54 Редактор:

Володимир Зеленски представя в САЩ т.нар. "План за победа във войната". Това е визията на Киев как да се сложи край на войната с Русия, която продължава вече 30 месеца. 

В първите часове на визитата си във Вашингтон украинският президент получи наградата на Американската академия за постижения - "Златна плоча". Церемонията по награждаването се състоя в Ню Йорк, а призът му бе връчен от лидера на Републиканската партия в Сената на САЩ Мич Макконъл. 

"Благодаря ви за тази чест. И искам да знаете, че във всичко, което сме постигнали досега, и най-важното, във всичко, което все още можем да постигнем - нашите хора и нашата украинска смелост - вие сте станали част от това. Вашата помощ, вашият избор, вашата решителност няма да ни позволят да загубим свободата си", заяви Зеленски. 

Говорителят на украинското външно министерство Мария Захарова коментира в Telegram: "Ако нещо лежи на тази златен плакет, това са животите на украинците, които той пожертва за дълбоката американска академия".

Зеленски се надява да убеди Вашингтон да позволи на Киев да използва американски оръжия за обстрелване на цели навътре в Русия. Засега обаче САЩ не дават такова позволение. Украинският лидер заяви, че следващите седмици са решаващи за хода на войната, която продължава 30 месеца. 

Предстои Зеленски да произнесе реч на срещата на върха за бъдещето в централата на ООН. Утре ще участва в заседание на Съвета за сигурност, а по план в сряда трябва да говори по време на общия дебат в Общото събрание.

Вижте повече в репортажа.
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 дни
На кого му пука какво е казала Захарова? Наградата не е само за Зеленски, а за цяла Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар