fallback

Володимир Зеленски видя къде произвеждат оръжията за Украйна и отправи призив към САЩ

Украинският президент представя на света своя План за победа във войната

23.09.2024 | 13:41 Автор: Беатрис Младжова

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски да представи т.нар. "План за победа във войната" на ключова визита в Съединените щати. Това е визията на Киев как да се сложи край на войната с Русия, която продължава вече 30 месеца.

Зеленски стъпи на американска земя, за да представи своя "План за победа" на Джо Байдън и кандидатите за Белия дом - Камала Харис и Доналд Тръмп. 

"Разбира се, ще го представя и на всички лидери на страни партньори, които може да станат лидери на мир, като ни помогнат. Ще запознаем и Конгреса с плана. Америка има необходимата сила да осигури - заедно с Украйна, нашите съюзници и партньори, това, което желаем най-много - мир", коментира Зеленски.

Той посети и оръжеен завод в Пенсилвания, където се произвеждат снаряди за гаубици, които Украйна използва. Той се надява да убеди Вашингтон да позволи на Киев да използва американски оръжия за обстрелване на цели навътре в Русия. Засега САЩ не дават такова позволение. 

Решаващи седмици за хода на войната

Украинският лидер заяви, че следващите седмици са решаващи за хода на войната, която продължава 30 месеца. 

"Тази есен ще стане ясно как ще се развие войната и какъв ход ще поеме", допълни той.

Предстои Зеленски да произнесе реч на срещата на върха за бъдещето в централата на ООН. А утре ще участва в заседание на Съвета за сигурност. По план в сряда Зеленски трябва да говори по време на общия дебат в Общото събрание. 

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback