fallback

Димитър Главчев в Ню Йорк: Трябва да подмладим ООН

Ние сме посветени на насърчаването на международното сътрудничество, увери премиерът

23.09.2024 | 13:30 Автор: Тодор Петров

Втори ден от посещението на служебния премиер Димитър Главчев в Ню Йорк. На срещата на върха служебният министър-председател призова за подмладяване и модернизиране на Организацията на обединените нации, за да отговаря тя на предизвикателствата на 21 век. 

Той акцентира върху Пакта за бъдещето, който цели постигането на по-безопасен, устойчив и справедлив свят. Главчев изтъкна и значението на спазването на човешките права. 

Форумът е основното събитие през така наречената Седмица на високо равнище на ООН, в която участват държавните и правителствени ръководители от цял свят. 

"Трябва да организираме и да подмладим ООН, за да гарантираме, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21 век. Това включва реформиране на Съвета за сигурност, за да отразява по-добре текущата глобална реалност, чрез добавяне на допълнителни места за постоянни и непостоянни членове", заяви Главчев.

"България остава твърдо отдадена на ангажимента си към ефективна, многостранна система, която познава особено важното значение за справянето с глобалните предизвикателства. Ние сме посветени на насърчаването на международното сътрудничество и на съвместната работа за постигане на нашите общи цели", каза още служебният премиер.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback