fallback

Русия е направила неуспешен опит да изстреля ракета "Сармат" към Запада?

На сателитни снимки от космодрума в Плесецк се вижда огромен кратер

23.09.2024 | 09:25 Автор: Толя Стоянова

Русия вероятно е направила неуспешен опит за изстрелване на междуконтиненталната ракета "Сармат" в периода между 20 и 22 септември. Това показват сателитни снимки от космодрума в Плесецк (Архангелска област). На тях се вижда огромен кратер и разрушения на полигона, а според експерти от украинското издание Defense Express причината е експлозия на ракета още в силоза.

От Defense Express отбелязват, че последният известен подобен инцидент е бил през 1960 година, когато на базата "Байконур" е бил извършен тест на междуконтиненталната балистична ракета Р-16.

Институтът за изучаване на войната (ISW) обръща внимание, че е разрушен силозът "Юбилейна", откъдето преди са правени тестовете с ракетата "Сармат", която е част от руския ядрен арсенал. Според експертите е трудно да се прецени дали ракетата се е взривила в силоза или малко след изстрелването си.

Анализаторите цитират и публикация на Washington Post, според която руският президент Владимир Путин вече разбира, че ядрените му заплахи нямат същото влияние върху Запада. Източници на изданието казват също, че лидерите на Глобалния юг не приемат тези ядрените наративи и Кремъл ще потърси друг "информационен отговор" на разрешението на Запада да бъдат използвани далекобойни ракети на територията на Русия.

Ако се потвърди, това е четвъртият неуспешен опит с ракета, с която Москва често плаши Запада. Досега е имало само един успешен тест през 2022 година. Преди няколко дни председателят на Руската Дума Вячеслав Володин отправи поредната заплаха срещу Запада, използвайки ракетата "Сармат".

"За сведение - до Страсбург една ракета "Сармат" стига за 3 минути и 20 секунди", написа той в своя профил в Telegram, след като Европейският парламент призова в резолюция съюзниците да позволят удари с далекобойни ракети на територията на Русия.

Други висши руски чиновници, сред които зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев и бившия директор на "Ростех" Дмитрий Рогозин, също често отправят заплахи с ракетата "Сармат", която е на въоръжение в руската армия от 2023 година. Руски военни кореспонденти съобщиха преди ден, че вероятно в един от складовете в Тверска област, поразени на 21 септември сутринта, е имало ракета "Сармат". Местните жители коментират, че базата е секретна и доставките там се правят чрез жп линия, която не е отбелязана на картите.

По данни на естонското разузнаване при първия удар в Тверска област през миналата седмица са унищожени артилерийските запаси на руската армия за 2-3 месеца (към 750 хил.).

Русия е изстреляла рекорден брой дронове Shahed

От началото на септември Русия е изстреляла 856 дрона по територията на Украйна, но едва 28 от тях са достигнали целите си, сочат данните на ВВС на Украйна. Доскоро броят на дроновете беше около 350-400 на месец. През август беше записан рекорд от 789 дрона. Според анализатора Олександър Коваленко Иран е увеличил производството на дронове до 600-800 на месец и увеличава доставките за Русия.

Само през последната седмица Русия е обстреляла украинските населени места с повече от 900 авиационни бомби, 30 ракети от различни видове и близо 400 дрона, сочат данните на властите в Киев.

Украйна преговаря за получаването на още западни изтребители

Украйна води разговори и подготвя платформи и инфраструктура за получаването още западни изтребители, съобщи министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров. Става въпрос за доставката на Gripen и Eurofigther.

През лятото шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом коментира, че преговорите за доставката на техните бойни самолети са замразени заради доставките на F-16.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback