fallback

Израел и "Хизбула" заплашиха да увеличат атаките си

Ицхак Херцог отрече връзка с взривовете на пейджъри в Ливан

23.09.2024 | 08:36 Автор: Толя Стоянова

Израел и "Хизбула" заплашиха да увеличат атаките си. Израел призова за масова евакуация в Ливан, тъй като започват "мащабни удари". Двете страни засилват атаките си въпреки международните призиви за намаляване на напрежението. Израелската армия съобщи, че около 150 ракети и други снаряди са били изстреляни по територията на еврейската държава вчера предимно от Ливан. Училищата в северните части на Израел ще останат затворени и днес.

Болниците получиха указания да се подготвят като за война. Лечебните заведения продължат дейността си в помещения с допълнителна защита срещу ракетен обстрел. Междувременно в Бейрут се състоя погребението на високопоставения командир на "Хизбула" Ибрахим Акил, убит в петък при израелски удар.

Подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" обяви, че е изстреляла дронове с експлозиви по две военни позиции в Северен Израел, както и десетки ракети срещу армейски заводи и военно-въздушна база в района. Израел информира за повредени жилищни сгради в северния град Хайфа, като при избухналите пожари има пострадали цивилни. В отговор израелската армия нанесе въздушни удари по цели в Южен Ливан. Унищожени са хиляди ракетни установки на "Хизбула". Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е ударил шиитската групировка по начин, по който не е можела да си представи.

Израелският президент Ицхак Херцог обяви снощи, че "отхвърля без да се замисля каквато и да било връзка" с операцията срещу "Хизбула" във вторник, както и че държавата му има "присъщо право" да се защитава. По думите му напоследък групировката "Хизбула" има твърде много врагове.

По-рано групировката се зарече да отмъсти на Израел след експлозиите на пейджъри и радиостанции миналата седмица, които отнеха живота на поне 37 души и раниха около 3000.

Снимка: архив, БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback