Социалдемократите на Олаф Шолц печелят с малка преднина изборите в Бранденбург

ГСПД получава 32% от гласовете срещу АзГ с 29%

22.09.2024 | 21:27 Редактор:
Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц изпревари крайнодясната Алтернатива за Германия.
Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц изпревари крайнодясната Алтернатива за Германия.

Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц изпревари крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ)  на изборите в Бранденбург. ГСПД получава 32% от гласовете срещу АзГ с 29%, предаде обществената телевизия ZDF. Екзитпол, поръчан от телевизия ARD, дава 31% за ГСДП и 30% за десницата.

Победа за крайната десница в Бранденбург щеше да означава още едно крушение за социалдемократите, които управляват провинцията от обединението на Германия през 1990 г. Борбите в правителството доведоха до спад в рейтинга на Шолц, докато неговият министър на отбраната, социалдемократът Борис Писториус, често оглавява проучванията като най-популярния политик в Германия.

Избирателните секции в Бранденбург затвориха в 18:00 ч. местно време (19:00 ч. българско). АзГ, която се противопоставя на търсещите убежище, мултикултурализма, исляма и правителството на Шолц, се надяваше да повтори скорошния си изборен успех, предаде БГНЕС.

Преди три седмици десницата смая политическата върхушка, като зае първо място в парламентарни избори, за първи път в историята, в източната провинция Тюрингия и зае второто място в съседна Саксония. Въпреки успеха си в избирателните урни, АзГ едва ли ще поеме властта в която и да е провинция, тъй като всички останали основни партии изключват възможността да влязат в управляваща коалиция с нея.

Зелените и либералните свободни демократи останаха с едноцифрени резултати. Около 2,1 милиона души на възраст над 16 години имаха право на глас в Бранденбург. Провинцията включва богати градове като Потсдам, както и слабо населени селски райони и индустриални зони, в една от които се помещава завод на Tesla. Скорошно проучване в Бранденбург установи, че имиграцията е основната грижа за много избиратели.

Тази година се появи и втора популистка партия - левият Алианс "Сахра Вагенкнехт" (BSW), който печели около 12 на сто от гласовете в Бранденбург. Произхождаща от бивша Източна Германия, "Вагенкнехт" е ветеран опозиционен политик и чест гост в телевизионни предавания, която напусна твърдолявата партия Die Linke, за да създаде свое собствено движение. Тя описва политиките на BSW като "лево-консервативни" – смесица от икономически политики, които помагат на работниците и бедните, с консервативни културни позиции, включително ограничаване на имиграцията. Със своя добър резултат "Вагенкнехт" усложнява задачата за другите партии, които се противопоставят на нейната проруска и антинатовска позиция.

Снимка: БГНЕС