ООН: Ако се разрази пожар в Бейрут, страданията досега ще ни се сторят малки беди

За главата на убития при атаката командир на "Хизбула" Ибрахим Акил беше обявена парична награда

21.09.2024 | 19:44 Редактор:

При израелски удар в Бейрут е убит висш командир на "Хизбула", загинаха общо 14 души и над 60 бяха ранени. 

От "Хизбула" потвърдиха, че Ибрахим Акил е загинал при израелската атака вчера в южната част на ливанската столица. В района на въздушния удар последва хаос, докато екипите на спешните служби се опитваха да помогнат на пострадалите и да открият затрупани хора. Една жилищна сграда рухна, а на няколко други бяха нанесени значителни щети.

Ибрахим Акил беше издирван от Съединените щати за ролята си в бомбените нападения срещу американското посолство в ливанската столица през 1983 г. За неговата глава беше обявена парична награда от седем милиона долара. 

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Розмари ди Карло призова страните с влияние влияние върху Израел и "Хизбула" да го изплозват сега.

"Ако нещата продължат по този начин, рискуваме да се разрази пожар, пред който опустошението и страданието досега ще ни се сторят малки беди. Все още не е късно да предотвратим подобно безумие. Времето за дипломация не е изчерпано и трябва да бъде използвано незабавно", каза Розмари ди Карло.

От ООН призоваха Израел и "Хизбула" незабавно да прекратят бойните действия. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС