Проблеми пред българите в Северна Македония да докажат българския си произход

Те трудно се възползват от облекчената процедура за получаване на българско гражданство

21.09.2024 | 19:23 Редактор:

Представители на български общности в Република Северна Македония настояват за облекчаване на процедурата за получаване на българско гражданство за хората с българско самосъзнание в Северна Македония. Според експерти напрежението между двете държави идва от управляващите в западната ни съседка. 

След промени в Закона за българско гражданство от 2021 година всеки македонски гражданин трябва индивидуално с документи да доказва своя български произход, за да получи паспорт у нас. 

"Голяма част от хората в РСМ не пазят документи в оригинал, с които да докажат своя български произход тъй като по време на Югославия, ако намерят такъв документ в семейството ти – те вкарват в затвора, такъв е бил законът", каза Виктор Стоянов от Фондация "Македония".

Той заяви, че хората, които живеят в РСМ, но са с българско самосъзнание искат протекция заради влошаващите се отношения между двете страни.

"Искат българско гражданство, за да имат защита и закрила от Република България, да се чувстват спокойни, че са граждани на държава членка на ЕС, държава, която може да им гарантира бъдеще, както на тях, така и на техните деца, те не виждат това е РСМ", категоричен е Стоянов.

А евроинтеграцията на югозападната ни съседка е изложена на риск заради острия тон към България. 

"Те нарочно ни провокират, за да може и ние да отговорим, защото за мен просто не желаят да продължават по пътя на европейската интеграция и си търсят виновника, който да го дадат на публиката в РСМ и да кажат "Ето България е виновна за това, че ние не можем да продължим по пътя. България е най-лошата" с всички тези епитети, които използват", коментира евродепутат от ГЕРБ-ЕНП Андрей Ковачев.

"Северна Македония провежда освен антибългарска и антиевропейска политика, която е подчинена на държавната управа, идваща от Белград. Целта е България да бъде изкарана виновна за самоблокажа от страна на Скопие към европейския процес", убеден е журналистът Димитър Русков.

По повод липсата на македонско знаме на неофициалната среща в София между президента Румен Радев и Гордана Силяновска, от представителите на българските общности в Македония, смятат че е само повод за разгаряне на антибългарската риторика на властите в Скопие.

Вижте повече в репортажа.