Червеи от заразени миещи мечки атакуват мозъка и очите на жители в Калифорния

Достигат 23 сантиметра дължина

21.09.2024 | 13:10 Редактор:
Може да хванете този паразит чрез поглъщане на пръст, вода или вещества, замърсени с изпражнения на миеща мечка.
Може да хванете този паразит чрез поглъщане на пръст, вода или вещества, замърсени с изпражнения на миеща мечка.

Двама жители на Калифорния, САЩ, са диагностицирани с байлисаскариоза, паразитно заболяване, причинено от пръстеновидни червеи, известни като "адкариди на еноти", пише "Лос Анджелис таймс".

Според Министерството на общественото здравеопазване на Лос Анджелис паразитите Baylisascaris procyonis са открити в Саут Бей. Те достигат 23 сантиметра дължина и обикновено живеят в червата на миещи мечки. Около 5% от ларвите, които влизат в човешкото тяло, навлизат в мозъка и започват да го поглъщат, причинявайки големи щети и причинявайки подуване.

Baylisascaris procyonis може също да проникне в очите и гръбначния мозък, причинявайки сериозно увреждане на централната нервна система. Служителите на окръг Лос Анджелис не предоставиха допълнителна информация за хората, които са се заразили, нито за текущото им състояние. Въпреки че бейлизаскариозата е рядка при хората, в Калифорния много миещи мечки живеят близо до домовете, което увеличава риска от инфекция, предаде БГНЕС.

Baylisascariasis не се предава от човек на човек

Може да хванете този паразит чрез поглъщане на пръст, вода или вещества, замърсени с изпражнения на миеща мечка. Baylisascariasis не се предава от човек на човек. Калифорнийските власти призоваха гражданите да мият ръцете си често, да избягват контакт с диви животни и да държат домашните любимци далеч от тях. В прессъобщението се отбелязва още, че хората над 65-годишна възраст, децата, бременните жени и хората с отслабена имунна система са изложени на най-голям риск от заразяване с паразити.

По-рано беше съобщено, че бившият кандидат за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши е имал опасен паразит. Според политика червеят е проникнал в главата му и е изял част от мозъка му.

Снимка: Pexels