Субсидиите за електроенергия ще продължат и през октомври в Гърция

Цената на тока остава висока

21.09.2024 | 07:31 Редактор:
По последни данни средната цена на едро за септември остава над 120 евро/MWh, докато през август е била 129,83 евро/MWh.
По последни данни средната цена на едро за септември остава над 120 евро/MWh, докато през август е била 129,83 евро/MWh.

Прогнозите за цените на електроенергията в Гърция са песимистични, тъй като пазарът на едро продължава да се движи към високите нива от август. Субсидиите ще продължат и през октомври. Министерството на околната среда и енергетиката е призовано да намери решения в подкрепа на потребителите. По последни данни средната цена на едро за септември остава над 120 евро/MWh, докато през август е била 129,83 евро/MWh.

Източници от Министерството на вътрешните работи посочват, че ако няма значително подобрение, ще се наложи ново увеличение на "зелената" и "жълтата" тарифа за трети пореден месец, за да се запазят цените на дребно под 15 ст/KWh. През август и септември Министерството обяви субсидии съответно от 1,6 и 1,4 ст/KWh. В резултат на това средната крайна цена за потребителите беше 15,7 цента/KWh през септември, с 5% по-малко в сравнение с август (16,5 цента/KWh), съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

За бенефициентите на Социалната тарифа за домакинствата (CTO) субсидията достигна 4,8 цента/KWh, докато общите разходи за поддръжка за септември достигнаха 20,8 милиона евро. Въз основа на текущите данни се очаква през следващия месец субсидиите да останат на същото ниво или малко по-ниски. Както министърът потвърди, мярката за субсидиране ще остане налична, докато е необходимо. Министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис подчерта, че субсидиите са инструмент, който правителството ще продължи да използва в близко бъдеще.

Страните от Югоизточна Европа, включително Гърция, Румъния, България, Северна Македония, Албания, Косово и Унгария, имат значително по-високи цени на електроенергията в сравнение с останалата част на Стария континент. Цените в тези страни варират от 128 до 168 евро/MWh, като конкретните държави често се нареждат сред десетте най-скъпи пазари в Европа. За разлика от тях в страни като Франция, Германия, Белгия и Испания цените остават под 90 евро/MWh, достигайки дори 25 евро/MWh.

Прави впечатление, че енергийният пазар не показва очакваната деескалация. Като основен виновник за влошаващата се ситуация експертите определят енергийната криза, дължаща се главно на конфликта в Украйна. През тази седмица средната цена на електроенергията се изстреля до 138,19 евро/MWh, регистрирайки 70% ръст спрямо цената от миналата неделя, когато беше 124,13 евро/MWh. Тази цена е шест пъти по-висока от тази във Франция, където един мегаватчас струва само 21,91 евро, и пет пъти по-висока от португалския и испанския пазар. Вчера се наблюдаваше леко отстъпление, като максималната цена за деня достигна 153 евро/MWh.

Снимка: БТНЕС